Gewone mossel

Iedereen noemt hem de gewone mossel (Mytilus edulis), maar in Engelstalige landen staat hij bekend als de blauwe mossel. De mossel is een succesvol weekdier en is erin geslaagd om zich in vrijwel alle wereldzeeën te vestigen. Daar waar hij niet thuishoorde is hij een invasieve soort. De wereldwijd levende broertjes hebben wat lastige relaties en vormen dus geen familie, maar een complex.
[Foto: Darkone]
'Onze' mossel is inheems in alle kustwateren van de noordelijke Atlantische Oceaan. De Mediterrane mossel (Mytilus galloprovincialis) houdt van het warme water van de Middellandse Zee, de Zwarte Zee en de Atlantische kusten van Iberië. Deze soort is geïntroduceerd in noordelijke delen van de Stille Oceaan, zuidelijk Afrika en diverse kusten van het zuidelijk halfrond. De Nieuw-Zeelandse blauwe mossel (Mytilus planulatus) is een aparte soort die leeft in de zuidelijke kustwateren van Australië, Tasmanië en Nieuw-Zeeland. De Pacifische blauwe mossel (Mytilus trossulus) wordt aangetroffen in de noordelijke Stille Oceaan, noordelijke delen van de Noord-Atilantische Oceaan en de Baltische Zee. Tot slot heb je de Chileense mossel (Mytilus platensis), die zijn domein heeft in de gematigde en bijna Arctische wateren van Zuid-Amerika. Die verwarrende leefgebieden zorgen er ook voor dat er nogal wat hybrides voorkomen en dat maakt determinatie behoorlijk lastig. Allemaal zijn ze echter eetbaar.

De mossel meet gemiddeld 75 bij 45 millimeter. De vorm is ietwat ovaal, uitlopend in een punt aan één zijde. Hij is geelbruin tot paarslila van kleur, vaak met stralende paarsblauwe kleurstrepen.

Het eerste deel van de wetenschappelijke naam, Mytilus, stelt taalkundigen al eeuwen voor een raadsel. Gemakshalve zeggen ze dat het afstamt van het klassiek Griekse woord mytilos ('afsnijden' en 'jeugd'), maar daarna wordt het stil. Met het Griekse woord μῦς (mûs) wordt zowel 'muis', 'spier' (denk: muscle in het Engels) 'schelpdier' als 'mossel' aangeduid, kennelijk om de grijze kleur te benschrijven. Een enkeling denkt echter dat het woord van het Semitisch is afgeleid, waar √btl zowel 'afsnijden' als 'jeugd' betekent in de zin van 'besnijdenis'. Het zal het oogsten van de mossel willen beschrijven. Het tweede deel, edulis, betekent 'eetbaar'. We herkennen er zelfs het Engelse woord edible nog in.
De mossel is één van de meest voorkomende weekdieren in de Waddenzee. Ik heb ze niet geteld, maar men schat dat er in het Waddengebied vele miljarden mosselen zullen leven. Samen zijn ze in staat om iedere twee weken al het water van de Waddenzee te filteren.

Mosselen zijn zinnige dieren en houden van koel, helder en stromend water met voldoende voedsel. Op die plekken kunnen mossellarven zich massaal vestigen. Op deze manier ontstaan mosselbanken. Verder vestigen ze zich op strekdammen, pieren, palen en vrijwel iedere andere ondergrond die enige stevigheid heeft.

Het is vreemd dat de mossel uit de Waddenzee nog geen wereldwijde erkenning heeft gekregen. Ze leven immers in het water van een werelderfgoed en dat levert een kwaliteitsproduct op dat puur natuur is. Nee, de Zeeuwen oogsten 'onze' mosselen, vervoeren ze over de weg naar het Deltagebied en laten ze een paar weken 'acclimatiseren'. Dan worden de mosselen opnieuw geoogst en zijn het plotseling Zeeuwse mosselen geworden. Eigenlijk is het een soort oplichting.

Ingeblikte mosselen
Mosselen van Ría de Arosa staan bekend om hun uitstekende kwaliteit en smaak. Ría de Arosa is een estuarium in de regio Galicië, Spanje, dat bekend staat om zijn overvloedige zeevruchten. De mosselen gedijen goed in het brakke water van dit estuarium, wat hun smaak en textuur op een positieve manier beïnvloedt. Escabeche is een populaire bereidingswijze in de Spaanse keuken, waarbij voedsel wordt gemarineerd en geconserveerd in een zure, aromatische vloeistof. Het hoofdbestanddeel is een goede azijn, aangevuld met kruiden, zoals knoflook, laurier, peperkorrels en paprikapoeder.
Het doel van escabeche is niet alleen om de houdbaarheid van het voedsel te verlengen, maar ook een unieke smaak te creëren. Mosselen in escabeche zijn heerlijk als tapas of als onderdeel van een Spaanse maaltijd. Het zuur van de azijn en de aromatische kruiden voegen een diepe smaak toe aan de vlezige mosselen.

Koop de allerbeste kwaliteit gemarineerde mosselen hier.

No comments:

Post a Comment