Sardines Millésimé

Eigenlijk is het klimaat in Frankrijk alweer te koel voor het maken van goede wijn. Maar als je in het Departement Champagne bent aangekomen, dan wordt het maken van een drinkbare wijn helemaal een probleem: het gebied ligt op dezelfde breedtegraad als Parijs. Bovendien bestaat de ondergrond er voornamelijk uit kalk. Dat alles is een recept voor superzure wijn.
Het gevolg is dat er nogal wat kunstgrepen moeten worden uitgevoerd om de wijn uit Champagne ietwat drinkbaar te maken. In normale jaren worden er in Frankrijk wijnen van verschillende druiven, oogstjaren of zelfs wijngaarden gemengd, maar dat hielp niet voor de wijnen uit Champagne. Daar moesten ze hun toevlucht nemen tot iets aparts: ze voegden extra suiker toe aan de fles, waardoor een tweede fermentatie plaatsvond. Daardoor ontstaan dus de bubbels en die hebben een onbedoeld effect. Ze verdoven je smaakpapillen, waardoor je de zure witte wijn niet meer als zo zuur ervaart. Het effect noemt men chemesthese.

Maar soms, heel soms is er een perfecte zomer in Frankrijk geweest en dan kan een wijnboer besluiten om een wijn van één oogstjaar te maken. Dat oogstjaar komt dus ook trots op het etiket te staan. Ze noemen dat een vintage wijn, maar bij Champagne moet alles ingewikkelder lijken en daar noemen ze een vintage wijn een millésimé van het Franse werkwoord millésimer, wat 'met een jaartal aanduiden' betekent.

Een millésimé wordt dus uitsluitend gemaakt uit een wijn van de op het etiket vermelde jaargang. Van een goede millésimé claimen kenners dat ze de weersomstandigheden van het oogstjaar kunnen herkennen. Dat is door de chemesthese volslagen onzin natuurlijk. Om de kwaliteit (en de prijs) van deze Champagne nog wat extra op te drijven, worden de flessen vaak langer in de kelders bewaard.

Ook bij sardines bestaat er een millésimé, maar dat is wél een echte kwaliteitsaanduiding. De sardines moeten aan een aantal strenge eisen voldoen voordat ze in een blikje mogen waar de aanduiding 'millésimé' op staat. Zo moet het vetgehalte hoger zijn dan 12%.
Dat betekent dit dat deze sardines zo laat mogelijk in het seizoen moeten worden opgevist, zodat ze de tijd hebben gekregen om langzaam te groeien en zichzelf vet te mesten. Vooral in de wateren bij Bretagne wordt vanaf eind augustus tot het einde van het seizoen in oktober op deze sardines gevist. Het weer, de zeewatertemperatuur en de beschikbaarheid van voldoende voedsel zijn factoren die het vetgehalte en de smaak sterk kunnen beïnvloeden.

Vanwege de hoge kwaliteit van de geselecteerde sardines worden deze blikjes slechts in beperkte series geproduceerd. Die blikjes worden ieder jaar verfraaid met de ontwerpen van twee Franse kunstenaressen, wat de aantrekkingskracht voor 'verzamelaars' nog eens versterkt.

En, zoals bij Champagne ook het geval is, staat het 'oogstjaar' ook op de blikjes met sardines. Door de rijping in de olijfolie wordt de smaak van de sardines na verloop van jaren delicater en de textuur zachter. Geen wonder dat echte liefhebbers vaak een voorraadje van iedere jaargang aanleggen om op termijn te kunnen genieten van hun Sardines Millésimé.

Koop de allerbeste kwaliteit Sardines Millésimé hier.

No comments:

Post a Comment